Kamermuziekweekend Maria Milstein

Samen met het Van Baerle Trio, Hanna Shybayeva, Tijs Huys, Ysa├┐e trio en vele anderen

Dat wij een zwak hebben voor kamermuziek mag inmiddels duidelijk zijn. Eerder organiseerden wij al twee kamermuziekweekenden met het Brodsky Quartet en Paolo Giacometti in de hoofdrol. Ditmaal is het de beurt aan violiste Maria Milstein. Die naam komt u wellicht bekend voor. In 2015 won zij een Edison muziekprijs en regende het vijfsterrenrecensies voor haar debuut-cd Sounds of War. Daarnaast maakt zij onderdeel uit van het veelgevraagde Van Baerle Trio en deed zij de Stadsgehoorzaal al diverse keren aan. In het weekend van 27 t/m 29 januari keert Maria Milstein terug naar de Stadsgehoorzaal.

Vier concerten staan er op het programma, waarbij Milstein zal worden bijgestaan door haar Van Baerle Trio (pianist Hannes Minaar en cellist Gideon den Herder), pianiste Hanna Shybayeva, het Ysaÿe Trio, acteur Tijs Huys en nog vele anderen. 

Centraal staat het jaar 1917. Dat is het jaar waarin de kansen keren. De oorlogsellende brengt keizers en koningen ten val, ontwricht maatschappijen en vernietigt moraal en moreel. Na dit jaar kan de wereld, en dus de muziek, nooit meer hetzelfde zijn.

We beginnen op vrijdag met werk van de componisten Korngold (Strijksextet) en Schönberg (Verklärte Nacht). Arnold Schönberg vindt met Verklärte Nacht een nieuw genre uit: het symfonische gedicht voor kamerensemble. En passant sluit hij het onbestaanbare huwelijk tussen Brahms en Wagner.

Op zaterdag staat Igor Stravinsky's l'Histoire du Soldat op het programma, de droom van elke violist en de meest krachtige verklanking van de naoorlogse chaos en het nihilisme denkbaar. Aan de basis ligt een Russisch sprookje, over een deserterende soldaat die zijn viool aan de duivel verkoopt. Voor de pauze geeft Stravinsky-kenner Elmer Schönberger een lezing over de honderdjarige soldaat, ondersteund met voorbeelden door Maria Milstein. Na de pauze kunt u luisteren naar dit werk voor zeven instrumentalisten met Tijs Huys in de rol van verteller.

Op zondag brengen Milstein en Hanna Shybayeva de vioolsonates van Korngold, Stravinsky, Debussy en Ravel. Ravel schreef schitterende zigeunerblues en het laatste werk van de doodzieke Debussy eindigt flamboyant en meeslepend.

Tot slot is er de Ravel-middag waarmee het Van Baerle Trio afsluit. Ravels Tombeau de Couperin zijn monumenten voor gevallen vrienden. In het duo voor cello en het pianotrio worden de geslagen wonden gezalfd.

Kortom een weekend dat u absoluut niet mag missen, boordevol prachtige kamermuziek

Meer informatie