Hoger Honing

Stadsgehoorzaal biedt onderdak aan 2 bijenvolken

De bij is een onmisbaar dier voor al het leven op aarde, nodig voor de bestuiving van bloemen en planten in akkers en tuinen. Het gaat de bij echter door menselijke gewasbescherming en door parasieten niet heel goed en dat vonden medewerkers van de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal verontrustend. Dankzij een initiatief van enkelen van hen wonen er inmiddels twee bijenvolken op het dak van de Stadsgehoorzaal.

Bijen in de stad
De afgelopen jaren is gebleken dat het bijen in de stad beter gaat dan op het platteland. Steeds meer instellingen en bedrijven plaatsen bijenkasten op hun dak om de bij te ondersteunen en zo een bijdrage te leveren aan een milieubewuste en duurzame samenleving.
In september vorig jaar heeft een imker onderzocht of het dak van de Stadsgehoorzaal geschikt is om bijenkasten te plaatsen en inmiddels is er een plek gevonden waar er genoeg rust is voor de bijen en waar ze omwonenden geen overlast bezorgen. 12 juni j.l. heeft imker Steven Kluft twee kasten geplaatst. De medewerkers van de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal kunnen vanuit hun kantoren aan de Breestraat 60 zien hoe de bijenvolken hun weg vinden op het dak.

Hoger Honing
De bijen leveren per kast ongeveer 10 liter honing per jaar. Een oogst kan per jaar meer of minder opleveren en de mogelijkheid bestaat zelfs dat een volk spontaan verdwijnt, maar daar gaan de medewerkers van de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal niet van uit. De financiering van het plaatsen van de kasten, het onderhoud en verzorging van de bijen wordt door middel van een interne crowdfunding bekostigd.

In september begint het nieuwe seizoen van de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal weer en dan is er ook voor bezoekers en geïnteresseerden de mogelijkheid om bij te dragen aan dit mooie initiatief en kans te maken op een potje Hoger Honing.