Bart van Mossel ontvangt Gouden Speld

Leiden neemt afscheid van artistiek directeur

Foto's: Emile van Aelst

Cultuurwethouder Robert Strijk reikte maandagavond j.l. namens het College van B & W de Gouden Speld van de stad Leiden uit aan Bart van Mossel tijdens zijn afscheid als artistiek directeur van de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal. Van Jochem Myjer ontving Bart de eerste echte Koperen Koekeroe.

Bart van Mossel maakte in 1998 zijn entree als directeur van de Leidse Schouwburg. Na de fusie met de Stadsgehoorzaal werd hij algemeen directeur van de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal, waarna hij de laatste jaren artistiek directeur was. Bart blijft twee dagen in de week als adviseur verbonden aan de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal.

Na zijn carrière als artistiek directeur en alles wat Bart in deze functie voor de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal heeft betekend was het een goed moment om Bart nog één keer op het toneel van 'zijn' Leidse Schouwburg volledig in het zonnetje te zetten. Diverse artiesten waren uitgenodigd om hem een waardevol afscheid te geven. Zo zong cabaretier Herman Finkers een lied, danste en zong een grote groep kinderen van Het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland onder leiding van Theo Ham, droeg acteur Bram van der Vlugt één van Bart zijn lievelingstheaterteksten voor en zong Elke Vierveijzer liederen van Maarten van Roozendaal. Als afsluiter van de avond speelden de muzikanten van de Wëreldbänd een deel uit de voorstelling Släpstick.

Naast deze live optredens werden er mooie woorden uitgesproken door Frieke Hurkmans (Pieterskerk Leiden), cabaretier en goede vriend Jochem Myjer en Erna Kortlang (voorzitter Raad van Commissarissen). En omdat niet iedereen aanwezig kon zijn waren er persoonlijke videoboodschappen van onder meer Youp van ’t Hek, Paul van Vliet, Stef Bos en Armin van Buuren.

Het huidige seizoen van de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal heeft momenteel een zomerstop, de foyer op de eerste verdieping van de Leidse Schouwburg wordt verbouwd en in september start het programma van seizoen 2017/2018 weer. Tot die tijd geniet Bart van Mossel van een welverdiende zomervakantie.