Expositie: Leiden in Spiegelbeeld

Op de eerste etage van de Stadsgehoorzaal hangen sinds kort nieuwe foto's! Mark Zwijsen exposeert daar met Leiden in Spiegelbeeld. Mark:

'Wanneer ik door de binnenstad van Leiden wandel, dan heb ik vaak mijn fototoestel bij me. Regelmatig treft mij een interessant stadsgezicht of doorkijkje.

De serie spiegelbeelden die hier wordt tentoongesteld, is bij toeval ontstaan. Een zonnige dag, vrijwel geen wind en een opvallende spiegeling waren de ingrediënten voor de eerste foto's. Hierna kreeg ik de smaak te pakken. Er kwamen talloze plekken in de stad in mijn gedachten op waar ook een mooie spiegelfoto zou kunnen worden gemaakt.


En toen bleek hoe lastig het was om de serie uit te breiden: je bent afhankelijk van een aantal randvoorwaarden, zoals hierboven al genoemd. En die randvoorwaarden (een zonnige dag, geen wind en een goede stand van de zon) moesten ook nog van pas zijn op een moment dat ik vrij was. Dat was dus meestal de zaterdag of zondag, juist de dagen waarop in de zomermaanden de Leidse wateren druk bevaren worden door allerhande sloepen. 

Weg spiegelbeeld.' 

Mark Zwijsen

Mark Zwijsen (1957) groeide op in Gorinchem. Hij studeerde Econometrie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en ging daarna werken in de informatietechnologie. In 1982 verhuisde hij naar Leiden.

Zijn interesse in fotografie werd gewekt door een oudere broer, die een donkere kamer in het ouderlijk huis inrichtte. De doka-tijd is al lang voorbij. De foto’s die Mark maakt worden onbewerkt tentoongesteld. Mark richt zich met name op de landschapsfotografie in brede zin. Ook stadsgezichten horen daarbij.

De collectie “Leiden in Spiegelbeeld”, die in de Stadsgehoorzaal te zien is, bestaat uit 24 foto’s van bekende en minder bekende objecten in de Leidse binnenstad, maar dan gefotografeerd via het spiegelende water waar het object aan ligt. Origineel en spiegelbeeld zijn vaak maar met moeite van elkaar te onderscheiden.