We hebben er weer zin in: de Boekenclub!

Lees het interview met boekbespreker Christel Schollaardt.

Ook dit seizoen staat er weer een aantal boekbewerkingen op het toneel van de Leidse Schouwburg. Regisseur Ger Thijs werd in 2017 in de Leidse Schouwburg geridderd voor zijn lange reeks indrukwekkende toneelbewerkingen en -regies. Dit seizoen komt hij met de Nederlandse literaire klassieker Van de koele meren des doods (17 nov) van Frederik van Eeden uit 1900. Het ultieme liefdesverhaal Turks Fruit (15 mrt) gaat na een boek, film en musical nu het theater in met een toneelbewerking door Sophie Kassies. En in een regie van Mirjam Koen komt ook Griet op de Beeck’s besteller Kom hier dat ik u kus tot leven (25 mei). 

Speciaal voor de liefhebbers organiseren we voorafgaand aan deze voorstellingen boekbesprekingen inclusief een kleine maaltijd. Onder leiding van Christel Schollaardt, mede-eigenaar van Uitgeverij De Muze, ontleedt u samen met andere boekliefhebbers de pagina’s en ervaart u aansluitend de toneelversie van het boek. We hebben Christel een paar vragen gesteld om haar wat beter te leren kennen!

Hoe heet je, waar woon je en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben Christel Schollaardt, ik woon in de mooie wijk Nieuw Leyden in Leiden en in het dagelijks leven ben ik hoofd Collecties bij Naturalis en Uitgever bij Uitgeverij De Muze. 

Hoe en wanneer ben je bij de boekenclub van de Leidse Schouwburg terecht gekomen?
Ongeveer 3 jaar geleden ben ik gevraagd door Ellen Klein die ik ken uit de 3October Vereeniging omdat zij wist dat ik uitgever ben.

Wat vind je zo leuk aan lezen en aan het nabespreken van een boek?
Lezen kon ik al voor ik naar school ging, dat is een eerste levensbehoefte. Ik heb ook bibliotheekwetenschappen gestudeerd. Als je een boek gaat bespreken lees je het net even aandachtiger, probeer je verbanden te leggen, kortom, het verrijkt de leeservaring.

Wat is naar jouw idee de toegevoegde waarde van een boekbewerking?
Visualisatie door iemand anders, interpretatie en diepere lagen blootleggen.

Wat vond je de mooiste boekbewerking die je hebt gezien?
De laatkomer van Dimitri Verhulst vond ik erg goed gedaan en Eline Vere was ook prachtig.

 

Kijk hier voor meer informatie over de Boekenclub.