Kunst


Exposities in de Stadsgehoorzaal

De podiumkunsten staan centraal in onze zalen, maar ook de beeldende kunsten geven wij een podium. In de Stadsgehoorzaal bieden wij ruimte aan beeldende kunst in tijdelijke en permanente exposities. Deze zijn vrij toegankelijk gedurende onze ruime openingstijden.

Exposeren?
Heeft u werk dat een publiek verdient? Wij bieden een mooie ruimte in een prachtig historisch gebouw in het centrum van Leiden. De gangen zijn dagelijks gratis toegankelijk voor publiek en er lopen duizenden bezoekers per jaar langs. Neem contact op met kunst@leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl voor meer informatie.

Huidige exposities fotografie

Benieuwd naar de exposities die die op dit moment te zien zijn? Kom snel kijken naar het mooie werk van de Leidse fotograaf Edwin Weers en naar de prachtige beelden van fotograaf Stefan van Ruijven. Lees hieronder meer over de huidige exposities in de Stadsgehoorzaal.

Edwin Weers: Indian Ways

Fotograaf Edwin Weers ging in november 2016 op bezoek bij ‘Bird’s Nest House, een weeshuis in India. De taxichauffeur (in zo’n traditionele rikshaw) zette hem af in Pimpri/ Kalewadi, een voorstad van Pune, zo’n 3 uur rijden van Mumbai. Daar ontmoette hij 29 weeskinderen die samen in 1 huis wonen. Hij volgde Rinah, Vassant, Shankari en Rohan om hen persoonlijk en het leven wat ze daar leiden, iets beter te leren kennen… In een klein beeldverhaal probeerde hij het alledaagse te vatten, van jonge kinderen die moeizaam hun leven weer proberen op te bouwen. Bij Rinah bijvoorbeeld is zijn vader overleden en probeert zijn moeder wat geld te verdienen door afval te verzamelen. Bij Shankari is haar vader alcohollist en haar moeder bedelaar. In het weeshuis proberen ze weer wat vaste grond onder de voeten te krijgen. Sommige kinderen hadden nog nooit onderwijs gehad en kunnen nu weer naar school.

Edwin Weers: Eendagsvlieg
De expositie ‘Eendagsvlieg’ is ontstaan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 4 jaar geleden. Er werd toen aan Edwin gevraagd om een expositie te verzorgen bij het stemlokaal in de Hooglandse kerk.  Daar omheen lopend verplaatsten hij zich in een ‘eendagsvlieg’. ‘Leef je leven als de allereerste dag!’, zou hun levensmotto kunnen zijn.  Voor de eendagsvliegen worden geboorte en dood namelijk tot 1 dag samengesmolten. Voor ons mensen natuurlijk behoorlijk schrikken, maar eendagsvliegen weten niet beter, al vele generaties lang. Via 6 beelden volgen we een eendagsvlieg alsof het een mensenleven betreft. Van geboorte tot dood en alles daar tussen in; puberteit, relatie, kinderen, het weer verbreken van de relatie. Kortom: wij mensen gooien de dag weg als een oude krant, maar weet dat eendagsvliegen in die dag een leven met veel moeite hebben opgebouwd en om vervolgens weer af te breken…

Stefan van Ruijven: de Ziel van Leiden
De fotograaf Stefan van Ruijven exposeert de komende maanden in de Stadsgehoorzaal met zijn serie de Ziel van Leiden. Met dit thema probeert hij het kloppend hart van de stad in beeld te vangen. Hierin werkt hij met verschillende lagen die samen komen. Dit symboliseert de kern van de stad. Stefan geniet van het creatie-proces. Voor dit thema heeft hij gekozen om de afbeeldingen in zwart-wit te vervaardigen. Het wit staat voor het positieve van de stad en de ziel, het zwart staat voor het rauwe randje van de stad. ‘Waar kan je beter in de ziel van Leiden kijken’? Natuurlijk op De Burcht, omdat hier de ziel van het verleden nog steeds zichtbaar is, je tot rust kunt komen en geen idee hebt dat je je in het middelpunt van een dynamische stad bevindt. In de serie wordt o.a. De Burcht weerspiegeld in het oog. Deze weergave geeft op indringende wijze een blik in de ziel van deze historische stad.

Gezocht: stukjes geschiedenis
Op dit moment zijn we bezig met het maken van een permanente expositie over onze zalen van de Stadsgehoorzaal. Natuurlijk hebben we de zolder al overhoop gehaald, maar we zijn op zoek naar meer stukjes geschiedenis. Wie heeft nog oude kaartjes, programma’s, foto’s of andere stukken die onderdeel zijn van ons verleden? Als u iets heeft liggen wat een publiek verdient, neem dan contact op met kunst@leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl.