Kamermuziekweekend: Schuberts Winterreise en Die Schöne Müllerin

Diep in de desolate eenzaamheid van Schuberts Winterreise en Die Schöne Müllerin schuilt een universele waarheid. Op het eerste gezicht gaan de in totaal 44 liederen over snijdend liefdesverdriet, maar eigenlijk is de thematiek veel grootser. Het gaat om jezelf verliezen; de vijandige buitenwereld; een grimmig volwassen worden; de grote desillusie van het bestaan. Coming-of-age in de beeldende romantiek van dichter Müller en componist Schubert: een over-de-top lijdensweg die soms - ook 200 jaar na dato - tóch haarfijn de realiteit aanstipt.

Thomas Oliemans en Paolo Giacometti treden één weekend in de fictieve voetsporen van de ik-figuren in deze twee monumentale liedcycli; de één nog duisterder dan de ander. Grauwe reflecties op ons menselijk bestaan, gevat in bovenmenselijk mooie muziek – een ultiem, bijna masochistisch zwelgen in verdriet zoals alleen Schubert dat kon.

In Die schöne Müllerin wordt een jonge molenaar verliefd, krijgt goede moed, tot langzaam de twijfel doorbreekt. Zij houdt niet van hem, er is een ander… En vanaf dan symboliseert alles wat hij tegenkomt het verlies. De enige constante is de beek: zijn metgezel tot in de dood.

Na Die schöne Müllerin stappen we met Die Winterreise in een nog zwartere wereld, waarin de ik-figuur alleen nog in zijn herinnering wat lichtpuntjes vindt. De wandelaar dwaalt rond, alles wat hij tegenkomt herinnert aan verlies en eenzaamheid: de wegwijzer brengt hem alleen maar nog meer in de war. Zoals Thomas Oliemans zelf stelde: “Een volkomen verkenning van een leven waar geen volkomen einde aan zit.”

Van de Winterreise bestaan een miljoen opnamen, gemaakt door de grootste zangers. Was er een aarzeling om er nog eentje aan toe te voegen? “Die aarzeling heb ik nooit gehad. Juist niet, zou ik bijna zeggen, want de Winterreise is nou precies zo’n stuk waarom je klassiek zanger wordt.” Thomas Oliemans in het Parool, 1 oktober 2019

Prijs per concert: € 27,-
Beide concerten: € 45,-

Let op: bij het boeken van deze serie dient u de concerten los aan uw winkelmandje toe te voegen. De korting wordt vervolgens automatisch over het totaal verrekend.