Interview René

René: ‘toen ik Farbod drie jaar geleden ontmoette, merkte je aan alles dat hij een komiek was’


Wat is je naam, leeftijd, en wat doe je in je dagelijkse leven?
Mijn naam is René Oskam, ik ben 30 jaar oud en ik ben dichter.


Waarom denk je dat we je graag willen interviewen?
Logisch, Farbod won onlangs het Leids Cabaret Festival en ik ben de eerste die hem heeft geboekt in Leiden (voor Bij Wijze van Spreken & voor mijn bundelpresentatie). Toen dacht hij: ‘Wajo Leiden is wel echt een leuke stad’ en toen deed hij mee. Hiervoor zijn jullie mij dankbaar, denk ik.


Wat betekenen de Leidse Schouwburg,  Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau voor jou?
Idealiter zou ik nu een perfect verhaal afsteken over hoe veel ik met deze cultuurhuizen heb. Helaas zou ik dan liegen. Ik kom er niet vaak. Ben onlangs wel nog in Theater Ins Blau geweest voor een voorstelling van Ur. Dat was wel krankzinnig en ook tof.


Wat was de eerste voorstelling/concert in één van deze drie huizen die je hebt gezien?
Als ik me niet vergis ben ik ooit als student naar een playbackshow van een studentenvereniging geweest. Dat was in de Stadsgehoorzaal. Dát was nog eens een voorstelling. Ik ben er maandenlang diep van onder de indruk geweest.


Welke artiest bewonder je en waarom?
Farbod natuurlijk. Komedie is echt een kunst. Een podium oplopen en dingen gaan doen en zeggen waarvan je hoopt dat de mensen in het publiek het grappig gaan vinden, of er in ieder geval een beetje om lachen. Als de reactie waarop je hoopt uitblijft zou ik ontzettend zenuwachtig worden. Toen ik Farbod 2/3 jaar geleden ontmoette merkte je aan alles dat hij een komiek was. Ook op momenten dat hij het helemaal niet probeerde te zijn. Een vakman.


Wat zou je graag nog eens willen doen?

Een voorstelling schrijven (en uitvoeren) waarbij het hele podium voor mijzelf is. Nu duren mijn optredens vaak 10 à 15 minuten omdat ik onderdeel ben van de programmering. Als ik van het podium loop heb ik vaak het gevoel dat ik nog heel veel had willen zeggen.


Naar welke drie voorstellingen in aankomend seizoen kijk je uit en waarom?
Ik wil de volledige show van Fabod zien in de Stadsgehoorzaal. Hoewel ik er grote delen al uit ken blijf ik het leuk vinden. De tweede is Fuad Hassen in Theater Ins Blau. Eén keer eerder heb ik hem zien spelen bij Mensen Zeggen Dingen in de Ekko in Utrecht. Dat was heel leuk, ben heel benieuwd naar zijn avondvullende programma. Als derde denk ik Frank Boeijen in de Leidse Schouwburg. Hij heeft zulke mooie muziek gemaakt. Zeg me dat het niet zo is gaat door merg en been.


Wil je verder nog iets kwijt?
NEE.