Interview Nicole

Nicole: ‘ik kijk uit naar Mathilde Santing en Tania Kross; powervrouwen met prachtige stemmen’


Wat is je naam, leeftijd, en wat doe je in je dagelijkse leven?

Ik ben Nicole Kik, ben 54 jaar en ben in het dagelijks leven kinder- en jeugdpsycholoog en werkzaam als onderwijsspecialist binnen het onderwijs. Ook ben ik vrijwilliger bij de Leidse Schouwburg.


Waarom denk je dat we je graag willen interviewen?

Als vrijwillig medewerker van de Leidse Schouwburg verzorg ik (samen met twee mannelijke collega’s) inmiddels al dertien jaar rondleidingen in de Leidse schouwburg en de Stadsgehoorzaal. Wij doen dat sinds het 300-jarige bestaan van de schouwburg. Dat kunnen open rondleidingen zijn op een zondagmiddag of bij de Open Monumentendagen, maar op afspraak zijn er ook besloten rondleidingen voor volwassenen en (soms speciaal voor) kinderen.


Wat betekent de Leidse Schouwburg / Stadsgehoorzaal / Theater Ins Blau voor jou?

De theaterwereld is een bijzondere wereld, die heel anders is dan mijn dagelijkse werkkring. Gastvrijheid is daarbij een belangrijk begrip. Zelf heb ik mij altijd heel welkom gevoeld binnen de organisatie! Overigens heb ik in alle drie de theaters zelf ook op het podium gestaan met musicalgezelschap Otis, waar ik lid van ben. Superleuk om zelf als artiest rond te lopen en op het podium te staan waar zoveel grote artiesten hebben gestaan en nog staan! Uiteraard bezoek ik zelf ook graag voorstellingen om te zien hoe profs het aanpakken. Je bent dan altijd echt een avondje uit.


Wat was de eerste voorstelling/concert in één van deze drie huizen die je hebt gezien?

Ik woon sinds 1986 in Leiden en weet niet meer precies wat de eerste voorstelling was. Mogelijk was het de balletvoorstelling in de Leidse Schouwburg die ik samen met mijn moeder en een vriendin heb bezocht lang geleden. Ik was meteen getroffen door de bijzondere sfeer van de schouwburg!


Welke artiest bewonder je en waarom?

Er zijn veel voorbeelden te noemen, maar als musical fan heb ik grote bewondering voor Simone Kleinsma, die al zoveel jaren prachtige rollen neerzet en daarbij fantastisch zingt en danst. Met  gevoelige liedjes, uit het leven gegrepen, tot swingende nummers, zij weet de juiste toon te raken.


Wat zou je graag nog eens willen doen?

Dat vind ik een moeilijke vraag. Er komen als vanzelf zoveel leuke dingen op mijn pad, dat ik daarover eigenlijk niet eerder nagedacht heb. Misschien: Ik zing in een jazzbandje en het zou leuk zijn als we ooit zo goed zouden worden dat we op het podium van de schouwburg zouden kunnen optreden. Helaas ben ik dan misschien al 80, maar Rita Reijs trad toen ook nog op, dusss….. We blijven oefenen! Muziek maken is gewoon heel fijn.


Naar welke drie voorstellingen in aankomend seizoen kijk je uit en waarom?

Ik ben benieuwd naar de Alex Klaasen Revue - Showponies, omdat ik van anderen heb gehoord dat het een hilarische voorstelling is. Mathilde Santing en Tania Kross wil ik ook graag zien, omdat het powervrouwen zijn met prachtige stemmen!


Wil je verder nog iets kwijt?

Dat ik heel trots ben op de prachtige theaters die wij in Leiden hebben. Er wordt gelukkig ook goed gebruik van gemaakt. Wat mij verder bij ieder bezoek weer opvalt is dat je altijd bekenden tegenkomt (een anoniem bezoekje zit er niet in) en het theater in Leiden daarmee ook nog steeds een sociale functie heeft.