Interview Laura

Laura: ‘de kaartverkoop is een soort snoepwinkel, ik wil alles hebben’


Wat is je naam, leeftijd, en wat doe je in je dagelijkse leven?

Mijn naam is Laura van Wingerden, ik ben 25. In het dagelijks leven werk ik bij de kaartverkoop van de Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal en doe ik verschillende opdrachten bij andere culturele instellingen.


Waarom denk je dat we je graag willen interviewen?

Haha, spannende vraag. Ik denk omdat ik heel vaak naar het theater ga. Ik maak nogal uitvoerig gebruik van de medewerkersregeling en de kaartverkoop is een soort snoepwinkel, ik wil alles hebben. Ik vind het heel leuk om voorstellingen te bezoeken zonder dat ik echt weet wat het is. Op die manier heb ik al heel veel nieuwe dingen ontdekt die ik superleuk vind. Zo ga ik bijvoorbeeld nu ook graag naar klassieke muziek, omdat ik dat vaak tegenkom.


Wat betekenen de Leidse Schouwburg, Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau voor jou?

Een hele fijne combinatie van grote zaalvoorstellingen, jong talent, muziek, dans, musical en ook ruimte voor amateurs. Eigenlijk hebben we qua podia alles in Leiden en dat vind ik heel tof. Ik vind het ook heel tof hoe iedere zaal heel typerende voorstellingen heeft. Onbekende, vernieuwende en experimentele voorstellingen bij Theater Ins Blau, concerten in de grote zaal van de Stadsgehoorzaal, kamermuziek in de Aalmarktzaal en toneel, cabaret en dans in de Leidse Schouwburg. Ik ga ook echt overal wel eens naartoe en vind het leuk om anderen enthousiast te maken en mee te slepen. 


Wat was de eerste voorstelling/concert in één van deze drie huizen die je hebt gezien?

Dat was Kramer vs. Kramer. Maar dit moest ik navragen bij de vriendin waarmee ik was, dus blijkbaar heeft het niet erg veel indruk gemaakt.


Welke artiest bewonder je en waarom?

Ik bewonder vooral artiesten die het nog niet 'gemaakt' hebben. Meestal maken jonge makers juist hele toffe dingen, maar het kan zo moeilijk zijn om door te dringen tot het publiek. Je ziet best vaak dat de zaal half leeg is, maar dat is echt niet omdat het een stom stuk is. Ik vind het knap dat ze dan alsnog gewoon komen spelen met net zo veel aandacht als voor een volle zaal.


Wat zou je graag nog eens  willen doen?

Alle voorstellingen bezoeken. Nee, dat kan niet, ik moet soms ook andere dingen doen, maar ik zou het wel willen! Ik kan het soms heel stom vinden als ik iets moet missen, omdat ik niet kan.


Naar welke drie voorstellingen in aankomend seizoen kijk je uit en waarom?

Dat vind ik echt een vet moeilijke vraag! Drie is echt weinig, haha. Maar ik heb van ieder huis een voorstelling gekozen. In Theater Ins Blau wil ik graag naar Rishi van Firma MES. Ik heb Firma MES al meerdere keren gezien en vind ze iedere keer echt top. Ze kaarten op een supergrappige manier dingen aan die eigenlijk iedereen raar vindt (denk ik). Als je die dingen dan weer tegenkomt in het dagelijks leven, kan je niet anders dan weer terugdenken aan de voorstelling van Firma MES. Ik ben dus heel benieuwd hoe ze dat met Rishi doen, want het onderwerp is niet bepaald lollig. In de Stadsgehoorzaal kijk ik heel erg uit naar het ligconcert van Jeroen van Veen. Ik wil al jaren een keer naar het ligconcert tussen kerst en oud en nieuw, maar het komt er iedere keer niet van. 2018 wordt het jaar waarin ik eindelijk eens naar het ligconcert ga! In de Leidse Schouwburg ben ik heel benieuwd naar Kom hier dat ik u kus. Ik vind de boeken van Griet op de Beeck geweldig en zo ook Kom hier dat ik u kus. Het lijkt me ook een heel tof verhaal om naar het theater te vertalen, omdat het uit drie levensfases bestaat. Ik ben heel benieuwd of dat echt zo mooi wordt als ik denk dat het wordt!


Wil je verder nog iets kwijt?

Ja, ik vind het heel tof dat er veel mogelijkheden zijn voor studenten en jongeren om voorstellingen te bezoeken. Theater kost echt kapitalen als je overal de volle prijs voor moet betalen, dus voor studenten niet te doen. Maar doordat je naar klassiek voor € 12,50 kan en naar andere voorstellingen ook op de dag zelf voor € 12,50, zijn er toch mogelijkheden om nieuwe dingen te proberen. En nu natuurlijk met We Are Public ook!