Flitscolleges over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Kennis & Debat - Gratis te bezoeken


Wat kun je doen om gelukkiger te worden op je werk? Waarom verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen en heb je daar zelf invloed op? Wat hebben mijn koopgedrag en lifestyle met mijn kleinkinderen te maken? En is Kunstmatige Intelligentie sowieso discriminerend, of kan het ook gebruikt worden om de wereld beter te maken?

Van maart tot en met juni kun je in de Stadsgehoorzaal in Leiden elke maand gratis naar een flitscollege dat over één van deze vragen gaat. Vier inspirerende experts vertellen je in 20 minuten meer over het onderwerp, daarna is er 10 minuten ruimte voor vragen. De flitscolleges worden gepresenteerd door Kavian Mirzaei. Na afloop kan het publiek een drankje drinken aan de bar en over de onderwerpen doorkletsen.

De Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal organiseert deze flitscolleges over vier vragen die passen bij vier Duurzame Ontwikkelingsdoelen (ook wel: Sustainable Development Goals of SDG’s). Dat zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.

Om de doelen concreet, praktisch en haalbaar te maken moeten organisaties samenwerken. Daarvoor zijn goede voorbeelden nodig, nieuwe rolmodellen, innovatie, anders denken en ‘meer dan goed’ doen. Als Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal willen we de wereld ook eerlijker en duurzamer maken. In alles wat we doen, denken we na over de toekomst. We geven de duurzame ontwikkelingsdoelen een podium, in de vorm van deze flitscolleges en andere vormen van programmering. En we brengen ze in de praktijk, door altijd te streven naar duurzame manieren van bijvoorbeeld inkoop en inzet van de gebouwen maar bovenal in onze inhoudelijke koers, waarin we deze doelen centraal stellen. Alleen op die manier kunnen we ook in de toekomst verhalen samen blijven brengen.

Na de eerste vier flitscolleges in het voorjaar van 2022, volgen vanaf het najaar meer flitscolleges over de andere dertien doelen.
Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal: Om de doelen concreet, praktisch en haalbaar te maken moeten organisaties samenwerken. Daarvoor zijn goede voorbeelden nodig, nieuwe rolmodellen, innovatie, anders denken en ‘meer dan goed’ doen. Als Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal willen we de wereld ook eerlijker en duurzamer maken. In alles wat we doen, denken we na over de toekomst. We geven de duurzame ontwikkelingsdoelen een podium, in de vorm van deze flitscolleges en andere vormen van programmering, over onderwerpen waar iedereen nieuwsgierig naar kan zijn of mee te maken kan krijgen in het leven. En we brengen ze in de praktijk, door altijd te streven naar duurzame manieren van bijvoorbeeld inkoop en inzet van de gebouwen maar bovenal in onze inhoudelijke koers, waarin we deze doelen centraal stellen. Alleen op die manier kunnen we ook in de toekomst verhalen samen blijven brengen.

 

Programma

Woensdag 23 maart om 20.30 - 21.00 uur

Vraag: Wat kun je doen om gelukkiger te worden op je werk?

Spreker: Gea Peper van HappinessBureau

Special guest: Mena Leila Kilani. Mena Leila Kilani (projectmanager SDG Nederland) vertelt als introductie bij dit eerste flitscollege kort wat SDG’s zijn en wat de mogelijkheden zijn om vanuit zakelijk en individueel perspectief bij te dragen aan een betere wereld.

SDG: 3 - Goede gezondheid en welzijn

 

Woensdag 6 april om 20.30 - 21.00 uur

Vraag: Waarom verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen en wat kun je er zelf aan doen?

Spreker: Felicia van Andel van WOMEN inc.

SDG: 5 - Gendergelijkheid

 

Woensdag 25 mei om 20.30 - 21.00 uur

Vraag: Wat heeft mijn lifestyle te maken met mijn kleinkinderen?

Spreker: Tim Meijers van Universiteit Leiden

SDG: 12 - Verantwoorde consumptie en productie

 

Woensdag 22 juni, 20.30 - 21.00 uur

Vraag: Hoe kan Kunstmatige Intelligentie gelijkheid bevorderen?

Spreker: Sennay Ghebreab (Universiteit van Amsterdam)

SDG: 9 - Industrie, innovatie en infrastructuur