Kamermuziekweekend: American Dream?

Maria Milstein & Friends

Violiste Maria Milstein droomt van Amerika - het land van de onbegrensde mogelijkheden. Hoewel... Bestaat de American Dream nog wel? Maria Milstein laat ons horen wie er allemaal naar de States trokken, in tijden van voor- én tegenspoed. In dit kamermuziekweekend neemt ze ons mee in haar droom.

 

Kamermuziekweekend

Op vrijdag 27 november zal het eerste concert in de reeks plaatsvinden met Maria Milstein, Mathieu van Bellen, Saeko Oguma, Ori Epstein en Omri Epstein. 
Korngold: Voor sommigen is hij een Amerikaan, voor anderen een Oostenrijker. Feit is dat hij zijn succes pas echt beleefde in Hollywood, waar hij vooral veel filmmuziek schreef. Kan het Amerikaanser? Dvořák is in onze ogen altijd volbloed Tsjech gebleven, hoewel de invloed vanuit Amerika in zijn latere werken niet te missen is. Zijn Tweede Pianokwintet schreef hij enkele jaren voordat hij naar de nieuwe wereld zou gaan. Het ontstond als poging tot revisie van zijn pianokwintet op. 5, maar werd uiteindelijk een origineel nieuw werk, vol Tsjechische volksmuziek en folklore.

Zaterdag 28 november ervaart u Bartók, Szymanowski, Adams en Prokofjev: east meets west – en het Westen lijkt te winnen. Alhoewel: Prokofjev verliet Rusland om de rest van zijn leven door te brengen in een villa in Beverly Hills. Bartók en Szymanowski bleven in vertrouwd gebied en groeiden uit tot nationale symbolen voor hun vaderlanden, respectievelijk Hongarije en Polen. Datzelfde zou gezegd kunnen worden over John Adams, die met zijn politieke opera’s een Amerikaans symbool werd en recent de Erasmusprijs in ontvangst nam.

Op zondag 29 november staan Oost en West lijnrecht tegenover elkaar. Tsjaikovski aan de ene kant, Ives aan de andere. Frank Bridge ligt niet alleen geografisch gezien tussen deze componisten in: ook qua stijl is hij een goede verbinding tussen de Russische romanticus en de Amerikaanse verzekeringsagent slash modernist-buiten-kantooruren.

We gaan opzoek naar de verschillen tussen Oost en West en laten ons verassen door wat de nieuwe wereld ons te bieden heeft.