Maria Milstein, 1917 weekend

exclusief in Leiden van 27 t/m 29 jan 2017

Vr 27|01|2017

20.15 Korngold en Schönberg
          Maria Milstein, Ysaÿe Trio e.a.
          Korngold: Strijksextet op. 10
          Schönberg: Verklärte Nacht


Za 28|01|2017

20.15 Stravinsky
          lezing door Stravinsky-kenner Elmer Schönberger
          Maria Milstein e.a., verteller Tijs Huys
          Stravinsky: l’Histoire du Soldat – tekst Charles Ferdinand Ramuz (vertaling Bart Moeyaert)


Zo 29|01|2017

11.30 Korngold, Stravinsky, Debussy en Ravel
          Maria Milstein en Hanna Shybayeva
          Korngold: Much Ado About Nothing
          Stravinsky: Divertimento
          Debussy: Sonate voor viool en piano (L140)
          Ravel: Sonate nr. 2.

16.00 Ravel
          Van Baerle Trio
          Ravel: Le Tombeau de Couperin
                    Duo voor cello
                    Pianotrio

Bestel kaarten

 

Het jaar waarin de kansen keren

In 2017 is het honderd jaar geleden dat in Leiden de kunstenaarsgroep ‘De Stijl’ werd opgericht. Met violiste Maria Milstein in de hoofdrol staat de Stadsgehoorzaal daarom in het weekend van 27 t/m 29 januari in het teken van de muziek uit het jaar 1917.

De in Moskou geboren maar in Frankrijk en Nederland getogen Milstein oogstte met haar debuut-cd overal vijfsterrenrecensies. ‘Een kernachtige sprankeling in haar toon grijpt je meteen bij de lurven’, schreef het NRC. Tijdens dit weekend brengt zij in vier concerten werken van rond 1917 ten gehore waarin de nieuwe tijd doorklinkt. 1917 is het jaar waarin het oude Europa reddeloos ten onder gaat. De oorlogsellende brengt keizers en koningen ten val, ontwricht maatschappijen en vernietigt moraal en moreel. 1917 is het jaar waarin de kansen keren. Na dit jaar kan de wereld, en dus de muziek, nooit meer hetzelfde zijn.

Vrijdag
We beginnen dit weekend op vrijdag met de herauten van de nieuwe tijd Schönberg en Korngold, wier werken Milstein met het Ysaÿe Trio speelt. Wonderboy Erich Korngold publiceerde in 1917 zijn Strijksextet, dat als geen ander op de grens tussen oud en nieuw balanceert. Arnold Schönberg, de Weense componist die steeds radicaler werd, vindt met Verklärte Nacht een nieuw genre uit: het symfonische gedicht voor kamerensemble. En passant sluit hij het onbestaanbare huwelijk tussen Brahms en Wagner.

Zaterdag
Op zaterdag staat Igor Stravinsky’s l’Histoire du Soldat, ingeleid door Elmer Schönberger, op het programma. De droom van elke violist en de meest krachtige verklanking van de naoorlogse chaos en het nihilisme denkbaar. Oorlog, revolutie, en de daaruit voortvloeiende economische malaise, overtuigden Stravinsky dat de tijd van grote orkestrale werken voorbij was. Aan de basis van dit werk voor zeven instrumentalisten ligt een Russisch sprookje, over een deserterende soldaat die zijn viool aan de duivel verkoopt. Het libretto werd geschreven door C.F. Ramuz, deze avond in een bewerking van Bart Moeyaert, met de Leidse Tijs Huys in de rol van verteller.

Zondag
In de vioolsonates van Korngold, Stravinsky, Debussy en Ravel gaat het vooral om expressie en lyriek, die Milstein deze zondag samen met pianiste Hanna Shybayeva brengt. Korngolds karakterstukjes zijn theatrale juweeltjes. Ravel schreef schitterende zigeunerblues en het laatste werk van de doodzieke Debussy eindigt flamboyant en meeslepend. Over een eerdere samenwerking op Milsteins debuut-cd schreef NRC: ‘In een intense muzikale dialoog met pianiste Hanna Shybayeva neemt ze volop risico en laat vanuit meesterschap rafelrandjes toe die een grote diepte aan de emotionaliteit toevoegen.[…] Milstein en Shybayeva laten je regelmatig naar adem happen.’

De Ravel-middag, waarmee het Van Baerle Trio afsluit, laat de loopgraven zien nadat de kruitdampen zijn opgetrokken. Ravels Tombeau de Couperin zijn monumenten voor gevallen vrienden. In het duo voor cello en het pianotrio worden de geslagen wonden gezalfd. Het Van Baerle Trio, bestaande uit violiste Maria Milstein, pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder, wint de ene prijs na de andere en maakt grote indruk met hun homogene klank. De Volkskrant schreef: ‘het Van Baerle Trio is homogeen als een Siamese drieling’.

Bestel kaarten

 

Maria Milstein en Hanna Shybayeva

 Van Baerle Trio

Bestel kaarten

 

 

Extra's

Dit weekend vieren we dat 100 jaar geleden De Stijl werd opgericht. U kunt niet alleen genieten van prachtige muziek rondom het jaar 1917, maar ook een lezing bijwonen, sfeervol lunchen in de Breezaal, genieten van een pauze-arrangement en op zondag naborrelen met Maria Milstein.

Lezing Elmer Schönberger
Stravinsky: l’Histoire du Soldat
Elmer Schönberger is dé Stravinsky- kenner. Over zijn boek schreef men ooit: ‘The most ingenious, sharply observed, and original book likely to be written about the composer for a long time’. Deze avond duikt Schönberger dieper in het verhaal van de 100-jarige soldaat. Deze lezing vindt plaats op zaterdag 28 januari om 20.15, direct voorafgaand aan het concert. U hoeft hiervoor geen aparte reservering te maken.

Lunch en pauze-arrangementen
Op zondagmiddag kunt u in prachtige Breezaal genieten van een sfeervolle Franse lunch. De kosten hiervan zijn € 12,50 per persoon. Daarnaast kunt u alle dagen in de pauze en na afloop van het concert genieten van een borrel- arrangement. Deze extra’s kunt u eenvoudig reserveren tijdens het bestelproces.

Biografie

Maria Milstein (Moskou, 1985) studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ilya Grubert en in Londen bij David Takeno. Zowel haar bachelor- als haar masterdiploma behaalde ze met hoogst mogelijke onderscheiding. Van 2011 tot 2014 was ze 'Artist in Residence' in de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar ze bij Augustin Dumay studeerde.

Maria heeft prijzen gewonnen op belangrijke internationale concoursen als "Città di Brescia" en "Premio Rodolfo Lipizer" in Italië, het ARD Concours in Munchen en het Internationale Kamermuziek Concours van Lyon met het Van Baerle Trio, het Vriendenkrans Concours en de Kersjes Prijs in Nederland, evenals met het Van Baerle Trio. In februari 2016 ontving Maria de prestigieuse Borletti-Buitoni Trust Fellowship.

Maria treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland, en heeft met orkesten als het Nationaal Orkest van België, het Vlaams Radio Orkest, het Koninklijke Kamerorkest van Wallonië en Amsterdam Sinfonietta gesoleerd. In 2017 zal Maria haar debuut maken bij het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Vasily Petrenko. In januari 2015 is de CD « Sounds of War » verschenen met sonates van Poulenc, Janáček en Prokofiev, opgenomen met pianiste Hanna Shybayeva voor Cobra Records; dit album is lovend door de Nederlandse en internationale pers ontvangen, en heeft de Edison Klassiek in de categorie Kamermuziek gewonnen.

Maria heeft met dirigenten als Michel Tabachnik, Jean-Jacques Kantorow, Christian Arming, Christopher Warren-Green, Alexander Rudin, Reinbert de Leeuw en Ivan Meylemans gewerkt. Ze wordt tevens zeer gewaardeerd als kamermusicus, en speelt samen met gerenommeerde collega's als Elisabeth Leonskaja, Gary Hoffman, Hannes Minnaar, Philippe Graffin, Liza en Dmitri Ferschtman en Alexander Kniazev.

Samen met pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder vormt Maria het Van Baerle Trio, één van Nederlands meest succesvolle kamermuziekensembles. Het trio heeft de hoogste prijzen op het ARD Concours in München en op het Internationale Kamermuziek Concours van Lyon gekregen, en heeft in Nederland zowel het Vriendenkrans Concours als de Kersjes Prijs gewonnen. Ook maakte het Trio in 2014 de ECHO Rising Stars Tour, een tournee langs Europa’s meest belangrijke concertzalen (o.m. Musikverein in Wenen, BOZAR in Brussel, Kölner Philharmonie, Cité de la Musique in Parijs, Barbican in Londen). Hun debuut CD met trio's van Saint-Saëns, Loevendie en Ravel werd met een Edison Klassiek 2013 bekroond. In september 2014 verscheen hun tweede CD met Trio's van Mendelssohn op Challenge Records.

Sinds september 2014 is Maria als docente aan het Conservatorium van Amsterdam verbonden.

Maria bespeelt een viool van Michel Angelo Bergonzi (Cremona, ca. 1750) die zij in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds heeft.